ALIEN: RESURRECTION av Jean-Pierre Jeunet (1997)

ALIEN: RESURRECTION av Jean-Pierre Jeuenet (1997)
Svensk titel: Alien återuppstår
Med Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Dominique Pinon, Gary Dourdan, Michael Wincott, Kim Flowers, Dan Hedaya, J. E. Freeman, Brad Dourif, Raymond Cruz, Leland Orser

INGEN SPOILERVARNING. Den som inte har sett filmen känner ändå rimligen till intrigen och om inte spelar det ingen roll.

Den ursprungliga Alien av Ridley Scott från 1979 är en nyskapande, vidunderlig science fiction-thriller. En i allt väsentligt lysande film i sitt slag. Detsamma gäller inte uppföljarna och då i synnerhet inte denna, den fjärde i serien. (Om man inte räknar de bisarra vid sidan av-filmerna där Alien slåss mot Predator, för då blir det väl ett par till eller vad det är.)

Fördelen med Alien-filmerna efter Alien är att man kan behandla dem mycket summariskt.

Alien: Resurrection, så.

Intrigen identisk med den första filmens. Grupp av människor instängda i rymdskepp, jagade av den främmande livsformen. Avgörande skillnader finnes; den här gången är det tolv utomjordingar i stället för en. Trots det överlever nästan alla i den lilla gruppen människor. Vilket är ett av många besynnerliga problem med filmerna; utomjordingarna blir allt harmlösare och tandlösare för varje film. Medan bara Sigourney Weaver och, talande nog, katten klarade sig levande undan utomjordingen i den första filmen överlever numera nästan alla människorna trots att utomjordingarna är tolv stycken. Och de överlever i en handvändning. Tar bara en eftermiddag.

Sigourney Weaver är en blygsamt begåvad skådespelerska som gjorde en godkänd insats i den första filmen. Nu får hon många kosingar för att spela samma roll gång på gång. Några andra roller verkar nästan ingen vilja ge henne. Känns mycket begripligt.

I Alien visade sig en av människorna ombord på rymdskeppet överraskande nog vara android. Lo and behold, om inte inte en av människorna i Alien: Resurrection också visar sig vara android. Never change a winning concept. Den här gången är det Winona Ryder.

Människorna springer omkring i det stora rymdskeppet, massor med saker exploderar (hela tiden), de numera fullkomligt inkompetenta utomjordingarna jagar människorna och till slut sätter sig människorna i ett litet rymdskepp och blåser helt enkelt därifrån. Slut på historien.

Fascinerande är att nästan alla repliker fälls med ett pompöst, korthugget, närmast självparodierande machotonfall som främst tjänar till att fästa uppmärksamheten på hur imbecill dialogen är.

Jag orkar inte säga mer om den här fullständigt meningslösa filmen. Jo förresten, i den mån jag vaknade till då och då lyckades jag uppfatta att det fanns något slags muterad variant av monstret också, den där som Ripley gråter över att behöva döda i slutet. För övrigt med exakt samma metod som hon använde för att göra av med monstret i den första filmen; hon blåser ut eländet i rymden från det lilla flyktrymdskeppet.

Never change a winning concept.

Kör hårt,
Bellis

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 svar to “ALIEN: RESURRECTION av Jean-Pierre Jeunet (1997)”

 1. Karolina Says:

  Tja, jag var tvungen att se igenom hela Alien-serien, i lugn och ro, innan jag satte igång att skriva. Det visade sig att det var så länge sedan jag sett filmerna att jag glömt allt utom den mycket grova ramhisotorien och att se om allt var riktigt trevligt. Men låt oss hoppa till fyran, för det är den det gäller.

  En gång läste jag en rescension av en SF-film i en av sveriges dagstidningar. Den började typ – jag tycker inte om Sci-Fi – och sedan fortsatte rescencenten att såga filmen. När det nu gäller Alien 4, kanske man därför först ska se vad det är för typ av film och sedan fråga sig om man gillar den typen av filmer. Hmm, det verkar vara en SF-horror, där huvudtemat är att jaga monster i SF-miljö. Tycker jag om den typen av filmer? Jo, de kan vara trevliga och jag tycker dessutom att detta är en välgjord och underhållande film i den genren. En SF-intresserad blir nog tillfredställd för det finns massvis med ”fictional science” och för den monster-horror-intresserade finns det massvis med monster som jagar människor. Dessutom verkar skådespelarna för huvudrollerna vara tillräckligt erfarna och jag tycker inte stämningen bryts hela tiden av att man ser hur de stakar sig i sitt skådespeleri.

  En intressant detalj här är att man har två superhjälpar, nämligen Sigourney Weaver som människa-monster-hybriden Ellen Ripley, och Winona Ryder som androiden Annalee Call. Tyvärr utvecklades inte det temat mycket. Det skulle vara trevligt med en efterföljare med de två som ett team på nya ävenyr jagande aliens och super-macho skurkar.

  Kul att inte bara Ripley överlevde på slutet, utan ett helt gäng. Det kan vara tröttsamt i längden med horror-filmer där endast huvudpersonen överlever.

  Angående Sigourney Weaver, så kan man i IMDB se att hon har en gedigen lista på roller hon har spelat. Nu verkar hon aktivare än någonsin. Roller verkar det inte finnas någon brist på för henne iallafall, även om det kanske blir lite svårare när man närmar sig 60-åren.

  Slutbetyget: En bra SF-horror film. Gillar man den genren är den ett måste, ja hela Alien-serien. Gärna i en följd.

  Karro

 2. moviehead Says:

  Jag överdrev förstås lite när jag sa att ingen ger Sigourney Weaver roller nuförtiden, men överdriften har en udd. En gång i tiden var Sigourney Weaver tänkt som en av de stora skådespelarna, kanske en av de stora karaktärsskådespelarna. Hon var ett fynd.

  Men av den karriären blev intet. Hon har inte begåvningen. Och numera ägnar hon sig mycket riktigt åt att vara en av rösterna i den animerade filmen Wall-E och hon gör specialeffektsfyllda B-actionfilmer som Avatar och Vantage Point och TV-serier som Planet Earth och Happily N’Ever After, i vilka hon… javisst, ja … bara är berättarröst.

  Annars beskriver jag problemet, som jag ser det, med filmer som Alien: Resurrection i artikeln ”Specialeffekter” i avdelningen ”Sidor” i högerkant här på Kinematografi.

  Kör hårt,
  Bellis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: