DEAR FRANKIE av Shona Auerbach (2004)

DEAR FRANKIE av Shona Auerbach (2004)
Med Emily Mortimer, Jack McElhorne, Gerard Butler, Mary Riggans, Sharon Small, Sophie Main, Katy Murphy, Sean Brown, Jayd Johnson, Anna Hepburn, Elaine M. Ellis, Anne Marie Timoney, Cal Macaninch

Det är aldrig så bottenlöst och realistiskt eländigt någonstans i västvärlden som i förorterna på de brittiska öarna. I alla fall inte på film. Kan det bero på att de inte har tvåglasfönster? Jag vet inte, men det finns inga som är bättre på arbetarklassens småkulenhet och dystra ekorrhjulstillvaro än filmskapare från de brittiska öarna. Sedan kan filmerna utspelas i England eller på Irland eller i Wales eller i Skottland. Det spelar ingen roll. Eländet är lika eländigt och bristen på tvåglasfönster lika ofrånkomlig.

Om det verkar som om jag raljerar här ovan är det faktiskt inte det jag gör, för dels stämmer det jag säger, dels har jag själv alltid funnit en möjligen svårförklarlig men icke desto mindre stor lockelse till just brittiskt elände. Jag skulle inte ha något emot att själv sitta där i en lägenhet med dragiga fönster och buktande, fuktskadat golv och de där bisarra, dammiga heltäckningsmattorna de så ofta har. För jag är hängiven anglofil (om man med det förstår brittiska öarna i helhet). Och filmerna om människor som bor i förorter eller i utkanten av stora städer på de brittiska öarna är påfallande ofta väldigt bra filmer. Som Dear Frankie av Shona Auerbach, en film med ett anslag som känns väldigt mycket Mike Leigh. Och gäller det film om förortselände från de brittiska öarna är det svårt att ge större beröm än så.

Dear Frankie, som utgår från en ensamstående mor med en nioårig son som även har sin egen mor boende hemma hos sig och som ordnar så att de alla tre ständigt flyttar, handlar om den mycket medvetna livslögn en förälder kan leva för att skydda sitt enda barn. Den handlar också om var gränsen mellan livslögn och vad man lite sökt skulle kunna kalla livssanning egentligen går – och är det förresten alltid så uppenbart vilket som är vilket? Kanske är det så att livslögnen helt plötsligt kan bli sann eller i alla fall uppfattas som sann – och tvärtom? På ett plan är Dear Frankie både en tårdrypare och en delvis förutsägbar må bra-film, men det planet är – om än svårt att värja sig mot – det ytliga. Det intressantare planet är den välgestaltade, mänskliga tillvaro där något oväntat kan födas ur förtvivlan och där människor mot de flesta odds kan finna varandra och där även en ganska ringa tjänst kan betyda väldigt mycket – för båda parter. Eller alla tre. Några stora åthävor finns inte här, men den lågmälda, stundtals molande intrigen uppvisar just därför en känslomässig realism som sveper med sig tittaren och blir mycket gripande, inte minst tack vare Emily Mortimers övertygande porträtt av den starka men samtidigt mycket sårbara unga modern. Och kan det förresten hända att livslögnen blir en livssanning även om den avslöjas? Kanske blir den i själva verket då sanningen, medan det som var sanningen visar sig vara en livslögn så plågsam att den måste glömmas bort?

För människor som har råkat ut för något mycket tragiskt och dessutom lever under mycket knappa omständigheter och som ständigt anfräts av oro, är det kanske så. Dear Frankie gestaltar inkännande och trovärdigt sådana människors tillvaro och den skulle nog inte ha kunnat göras någon annanstans än på de brittiska öarna, för människorna här tillhör mycket uppenbart det på brittiska öarna rådande klassamhällets underklass. De kämpar i en tillvaro som någon gång, och till synes mot alla odds, faktiskt kan bjuda även på en och annan ljuspunkt. Och en och annan överraskning. Även för tittaren.

Kör hårt,
Bellis

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

3 svar to “DEAR FRANKIE av Shona Auerbach (2004)”

 1. Jessica Says:

  Jag har också en dragning till brittiskt förortselände, även om jag på sistone har börjat bli mer medveten om de ibland faktiskt är en aning klichéartade. T ex är förekomsten av skadade djur.

  Värst vad produktiv du har blivit på filmrecensionsområdet på sistone förresten! Kul!

 2. Moviehead Says:

  Jag sitter och tänker efter, men kommer faktiskt inte på ett enda skadat djur i något brittiskt förortselände. Fast det är klart att sådana finns – jag kommer bara inte på dem just nu. Men är de med så ofta att de blivit klichéer? Filmer som dyker upp i huvudet på mig är sådana som Secrets & Lies, Dear Frankie (förstås, jag har ju nyss sett den), den där vad den nu heter om fadern som systematiskt våldtar sin tonårsdotter, Train Spotting, Priest, Mona Lisa, Lock, Stock, & Two Smoking Barrels, The Full Monty, Young Adam… Hm.

  Hur mycket och hur ofta jag recenserar film har med annat i tillvaron att göra, som jobb och så. Har jag tid ser jag som du vet gärna mycket film och då recenserar jag gärna också. I snitt – men bara i snitt, för ibland är det ketchupeffekt och sedan är det tyst länge – recenseras drygt en film i veckan på Kinematografi. Bloggen startade med nitton recensioner den 5 mars 2009. De nitton var redan skrivna och publicerade på annat håll, så dem la jag dit allihop på en gång. Därefter har det tillkommit 141 recensioner.

  Det blir fler.

  Kör hårt,
  Bellis

 3. Jessica Says:

  Jag hade inte själv tänkt på de skadade djuren i filmskildringar från arbetarklassen förrän jag hörde det nämnas i radioprogrammet Kino och insåg att de hade rätt. De räknade upp en hel radda filmer, minns inte alla nu. Men nog sjutton var det en skadad häst i Fish Tank, som jag just hade sett vid det tillfället.
  Mike Leigh tror jag dock inte drar in skadade djur i sina filmer, inte vad jag sett hittills.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: