Om Oscarsgalan 2010

Efter uppladdningen här på Kinematografi gick så årets Oscarsgala äntligen av stapeln. Darrande av förväntan slog sig världens samlade cineastkår ned på årets stora högtidsdag för ännu en upplaga av The Greatest Show on Earth (There is no comparison!), för att bjudas på ett magert, nedbantat, förolämpande dystert och torrt spektakel som inte kom i närheten av någon tidigare Oscarsgala över huvud taget. Det hela var faktiskt förbluffande.

Några få punkter:

* Den stora skandalen. Lauren Bacall. Men det går inte att undvika, tydligen. Hon är och förblir avskydd av akademien. Av någon obegriplig anledning. När hon äntligen, 1997, nominerades till en Oscar, för bästa kvinnliga biroll, förbigicks hon och blev utan. Nu fick hon, tillsammans med Roger Corman (!) och två andra, The Governor’s Award. Som tydligen är något slags heders-Oscar. Nyinstiftad, i så fall, för tidigare kallades en sådan Oscar för The Lifetime Achievement Award och delades med pompa och ståt ut under själva galan. Till en person. Och det brukade vara det längsta inslaget. Den här gången fick de fyra pristagarna i stället sina Oscars under en smärre middag i förväg och Lauren Bacall och Roger Corman fick stå upp och applåderas ett ögonblick under själva galan. Inte på scenen, utan vid sina stolar. Skandal. (Alltså, Corman kan vi förbigå med tystnad, han förtjänade inte ens sin Oscar – men Lauren Bacall! LAUREN BACALL!)

* Showen uteblev helt. I den iskalla dekoren stod alla bara rakt upp och ned och rabblade. Och inledningen var anskrämlig. En b-skådis från en tv-serie på åttiotalet dansade och sjöng tafatt och falskt och de båda (för första gången två) konferenciererna Steve Martin och Alec Baldwin var alldeles avgjort inte roliga. Steve Martin har varit bra som ensam konferencier tidigare, nu var alltsammans bara fadd ståuppkomik av det slag som presenteras som uppvärmningsnummer på billiga barer. Helt obegripligt. Och att ingenting var ens i närheten av de fantastiska galorna med oefterhärmlige Billy Crystal som konferencier berhöver nog inte tilläggas. Då var det *show*! The Greatest Show on Earth! No comparison!

* Varje år minns man i ett bildspel de filmmänniskor som gått bort sedan förra galan. Det gjorde man i år också. Men häpnadsväckande nog bestods John Hughes med ett alldeles eget, enormt inslag, där samlade, numera vuxna, barn- och ungdomsstjärnor från hans filmer höll tårdrypande tal och man visade en lång sekvens med scener ur filmerna. Vad var det frågan om?! En sådan hedersbetygelse har aldrig tidigare beståtts någon och enstaka autentiskt stora legendarer har gått bort genom åren. Orson Welles, Katharine Hepburn, Joseph Cotten (javisst, ja, när han gick bort glömde de att ens ta med honom i bildspelet), Alfred Hitchcock, Bette Davis, Jack Lemmon… och otaliga andra. Aldrig förut har någon beståtts samma hedersbetygelser som… John Hughes. (Visst är Breakfast Club en lysande film, men räcker det för att han ska stå framför alla andra filmskapare i historien på detta anmärkningsvärda sätt?)

Och så vidare. Litanian kunde göras lång.

Men ljuspunkter skönjdes. Presentatörerna säger åter, när de öppnar kuvertet, ”And the winner is…”. Det var under många år – och fram till och med förra året – förbjudet. Man sa i stället: ”And the Oscar goes to…”. För ingen skulle utses till ”vinnare”, för vinnare var alla som hade nominerats. Vilket ledde till skrattsalvor den gång Kirk Douglas bröt mot regeln och med emfas utropade: ”The winner is…!”. Men nu säger de alltså på nytt ”And the winner is…”, vilket är den gamla traditionsenliga frasen.

Det var också en lättnad att de inte lät de nominerade sångerna framföras en och en med långa mellanrum av artisterna som komponerat dem. Det här är en filmgala, inte en musikgala. Bra grej.

Men i stort sett den första tråkiga, misslyckade Oscarsgala jag har sett.

Och jag har sett väldigt, väldigt många.

Kör hårt,
Bellis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: