Om Oscarsgalan 2011

Jag har sett varenda Oscarsgala i direktsändning sedan 1988. De senaste sjutton åren har jag i pauserna, från Röda mattan ända till Oscarsgalans slut, pratat i telefon med min mycket goda vän Anna McEnroe (född Ström), som bott i New York under hela den tiden och som är extremt filmkunnig. Anna är den enda människa jag känner som vurmar lika ohämmat för Oscarsgalan som jag. Vi är båda fullständigt celluloidtokiga och diskuterar med flammande intresse allt från klänningarna på Röda mattan till årets konferencier(er) till skämten till presentationerna till tacktalen till dekoren till, naturligtvis, själva showen och vinnarna. Och självklart Jackspanar vi. Alltid.

Det här året kunde Anna inte se Oscarsgalan, på grund av personliga omständigheter. Trots att årets gala var den mest spektakulära på nästan tio år, kunde det aldrig bli detsamma utan Anna i telefonen i pauserna. Nästa år, Anna, ser vi den tillsammans. Någonstans i världen. Kanske här i Athen.

Under tiden dedicerar jag denna lilla redogörelse till dig.

Here’s looking at you, kid.

Oscars 2011 är nog den mest spektakulärt lyckade Oscarsgalan sedan Oscars 2002.

Innovationerna var många. Under Röda mattan fick vi för första gången intervjuer med konferenciererna, som annars hålls bakom lås och bom tills de kommer in på scenen. Vi fick intervjuer inifrån Green room, som var praktfullt som en sal i ett kungapalats. Vi fick inblickar bakom kulisserna, rakt in i hela maskineriets hjärta. Och Röda mattan var i år förlängd till två och en halv timme, uppdelad på två olika segment. Ett på 60 minuter, ett på 90. Allt det här kan nästan förlåta att vi inte fick särskilt många intervjuer med stora, riktigt intressanta stjärnor, och att de jämförelsevis få stjärnor som intervjuades dök upp i båda segmenten, om än med olika Röda mattan-intervjuare.

Men därefter fick vi den mest spektakulära Oscarsgalan på åratal, kanske ända sedan 2002. Några punkter, för det är omöjligt att lista allt:

– konferencierna. James Franco och Anne Hathaway ledde galan, och det var ett nytt och mycket vågat grepp. James Franco var nämligen även nominerad i kategorin Bästa manliga huvudroll. Och även om deras inledning var tam kom de mycket snabbt upp i varv och blev höggradigt spirituella, improviserade uppenbarligen flera gånger och såg själva ut att ha så roligt att det helt enkelt bara smittade av sig. Ok, de var inte Bob Hope och Billy Crystal, men jämfört med väldigt många andra Oscarskonferencierer var de lysande.

– tillbakablickarna. Man gjorde under galan nedslag i filmhistorien och visade bilder från den allra första Oscarsgalan 1929, presenterade en kort historik om filmens utveckling från stumfilm till dagens film, tog upp en rad klassiska filmer, alltifrån Gone With the Wind till mindre klassiska som Titanic. Man visade en sekvens från en av de legendariska, TV-sända Oscarsgalor som Bob Hope ledde, en sekvens som presenterades av den ende som kan kallas hans efterträdare, Billy Crystal (som inte oväntat var en av de absolut roligaste presentatörerna under hela galan; hans anekdot om vad Bob Hope gjorde i publiken när han, Billy Crystal, ledde en av sina galor var helt obetalbar). Det inslaget avslutades med att Bob Hope, där och då på TV-skärmen från den gamla, autentiska TV-sändningen, som den konferencier han just då var även för hela årets gala, presenterade de båda kommande prisutdelarna (Jude Law och Robert Downey jr. – only in Hollywood!). Och så vidare. Som en pendang tillägger jag gärna att det förra året var Kinematografi som började med historiska tillbakablickar i Oscarssammanhang. Se efter själva. Och kom ihåg var ni såg det först.

– ingen tidspress. I år var både presentationerna och tacktalen långa, roliga, känslosamma, ofta helt underbara (och mycket riktigt drog galan på gammalt klassiskt manér en bra bit över tiden). Och Kirk Douglas, som presenterade Bästa kvinnliga biroll, gjorde en insats som kommer att bli historisk. Hur mycket han improviserade vet jag inte, men att han med den långa tid han tog på sig inte höll sig till schemat var uppenbart. Och raden av elegant roliga presentatörer var lång och inkluderade, för att nämna några, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Nicole Kidman, Kevin Spacey (som presenterade Bästa sång och kom in sjungande Top Hat), Jeff Bridges, Sandra Bullock och många fler ur Hollywoods gliterati.

– dekoren. Hollywoodskt storslagen, anakronistisk futurism, som ständigt skiftade beroende på pris eller framträdande. Och det mest lyckade av alla framträdanden var utan tvivel Anne Hathaways lysande sång om Hugh Jackass.

– det fantastiska greppet att vid utdelningen av priset för Bästa film, när sekvenser ur alla de nominerade filmerna visades, låta raden av sekvenser ackompanjeras av kungens avslutande tal i The King’s Speech. Som därmed inte bara presenterades storslaget utan med dubbel elegans, eftersom det är just vad den handlar om. Tal.

Fast jag skulle kunna fortsätta uppräkningen mycket länge och göra den ohyggligt detaljerad, utan att på minsta vis förmå återge hur överväldigande Oscars 2011 var.

Möjligen är det bättre att bara konstatera att…

…2011 års Oscarsgala bevisade varför Oscars är Världens Största Show, och då inkluderar jag universums uppkomst.

Oscars 2011 var enastående, innovativ, rolig, elegant, vacker, glitzig – och ett fantastiskt värdigt firande av filmkonsten!

Fast med en stor glimt i ögat.

Kör hårt,
Bellis

P.S. Årets Jackspaning fick dock ett något magert resultat. Han satt inte på första bänkraden som vanligt. Han skymtades bara utanför The Kodak Theatre när det var Röda mattan. Jag fick syn på honom direkt i en kamerabild som visade säkert tvåtusen människor. Han går inte att missa. Ja, han hade glarorna på sig.

2 svar to “Om Oscarsgalan 2011”

  1. Anna McEnroe Says:

    Bellis – you rock!

    /A

  2. Andreas Bellis, Farsan! Says:

    Drive Hard!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: