Om Oscarsgalan 2012

För nittonde gången i rad och nu återigen med Anna McEnroe, hängiven och extremt kunnig cineast, som var tillbaka på plats i New York, på besök, har jag sett Oscarsgalan live. Förra året, för första gången av alla de då 18, kändes det trots en fantastisk gala inte som det borde, eftersom Anna på grund av personliga omständigheter inte kunde se galan live och vi inte kunde diskutera allt från showen till priserna till kläderna till skämten via telefon i pauserna, men i år var vi båda på plats igen (jag här i Athen) och galan var dessutom en av de bästa någonsin! Som vanligt med andan i halsen och bubblande av glädje över denna väldiga hyllning till filmkonsten smattrade vi kommentarer tvärs över Atlanten i pauserna och njöt av en av de bästa Oscarsgalorna på mycket länge, med Billy Crystal tillbaka som oslagbar konferencier för nionde gången. Han gjorde sitt sedvanliga, lysande montage baserat på scener ur de filmer som nominerats i kategorin Bästa film och följde helt överraskande upp med att *även* sjunga en sång baserad på samma nio filmer och en av de mest magnifika av Oscarsgalor rullade igång efter en svårslagbar öppning och med en dekor som med sin art deco-stil jag vågar gissa var en hyllning till årets storslamvinnande film, den magnifika The Artist.

Med Billy Crystal i högform och rätt vinnare i alla de tunga kategorierna – Bästa film: The Artist, Bästa regissör: Michel Hazanavicius, Bästa manliga huvudroll: Jean Dujardin, Bästa kvinnliga huvudroll: Meryl Streep, Bästa manliga biroll: Christopher Plummer, Bästa kvinnliga biroll: Octavia Spencer, Bästa originalmanuskript: Woody Allen, Oscar för livstidsinsats: James Earl Jones – blev detta en glädjekavalkad för alla cineaster. Lysande tal av Christopher Plummer, Octavia Spencer, James Earl Jones (trots att han var gobsmacked) och, naturligtvis, Meryl Streep.

Cirkusnumret mitt i hörde inte hemma på en filmgala, men å andra sidan slapp vi framförandena av de tradiga sångnumren, så det jämnade ut sig och är en sådan liten detalj i en i övrigt perfekt gala att den får ses som en beauty spot av det slag som Bérènice Bejo tidigt i karriären får av Jean Dujardin i sminkrummet i The Artist.

Här i Grekland brukar galan visas dels i Nova Cinema 1 med grekiskt sönderprat löpande genom sändningen, dels i Nova Cinema 2 i form av den amerikanska direktsändningen, utan grekiska kommentarer. Så inte i år. Jag fick koppla in hörlurar till TV:n och lyckades på så sätt höra rakt igenom det grekiska pratet, men halvvägs in i galan fick jag på Facebook se att en vän lagt upp en länk till en direktsändning på nätet, gick till den och kopplade in hörlurarna till datorn, och såg sedan i stereo – på datorn och TV-skärmen, men med ljudet direkt från den amerikanska sändningen. Detta som en anteckning i marginalen, men som tecken på den frenetiska, feberaktiga hängivenhet som drabbar när Oscarsgalan pågår. Runt omkring mig råder nu kaos, för blicken är hela tiden fäst på TV-skärmen. När galan på nytt börjar efter en paus säger Anna och jag i kör: ”Nu börjar det igen!” och släpper respektive telefonlur; när jag ska öppna balkongdörren tänker jag inte på att jag lägger fjärrkontrollen på golvet innanför den och tappar därför bort den; och jag hittade just en tallrik med smulor efter apelsinsockerkaka och en halvdrucken tekopp under en stol på golvet.

Därför att hela uppmärksamheten var riktad på galan och på samtalen tvärs över Atlanten, och inget annat.

Därför att detta är The Greatest Show on Earth. The Greatest Show since the Big Bang. And by the way, giving birth to loads of more real stars than that, by comparison, rather small bang.

Kör hårt,
Bellis

4 svar to “Om Oscarsgalan 2012”

 1. Jessica Says:

  Telefonlur? Vet du, om ni båda var på Skype skulle ni ju kunna vara uppkopplade hela tiden och ha headsetet på. Mindre krångel med byte mellan olika manicker. Plummer, Spencer och Streep hade verkligen de mest minnesvärda talen. Inte minst var det härligt att se Streep skina som hon gjorde. Där var fullt av betydligt yngre skådespelarämnen, men ingen var i närheten av hennes utstrålning. Helt klädd i guld – inte det lättaste att bära upp, men hon gjorde det sannerligen med den äran.
  Tragiskt dock var det att se Angelina Jolie som såg ut att lida av någon sorts ätstörning.

 2. Bellis Says:

  Jessica, att vara uppkopplad hela tiden och ha headsetet på… Men hur i hela fridens namn ska man då kunna följa galan?! Alltså, man måste ju faktiskt se själva showen också! Det är liksom poängen… Lägg märke till vad jag skriver: ”Därför att hela uppmärksamheten var riktad på…”. Ja, både galan och samtalen över Atlanten, men inte på en och samma gång. Det går inte.

  Annars gläder det mig storligen att du uppenbarligen såg galan i år! Det var på tiden! 🙂

  Kör hårt,
  Bellis

  • Jessica Says:

   Jamen du skrev ju själv att du tittade på galan med headset på för att få ett annat ljud. Om jag inte missförstod alltså. Då borde du väl kunna vara uppkopplad mot Skype samtidigt, även om ni självklart bara pratar i pauserna. Fast jag vet ju inte hur du har möblerat (ännu). Det kanske inte funkar av praktiska skäl.
   Vi får reda ut det när vi kommer ner om en vecka!

   • Moviehead Says:

    Nja, jag körde med hörlurar inkopplade till TV:n under första halvan, tills jag fick se en länk på FB till en direktsändning på nätet där det inte fanns några kommentatorer utan galan bara kördes rakt av.

    Men Skype är väl såvitt jag vet en telefon på nätet, inte en TV, så det är liksom inte grejen. Att sitta och titta på TV samtidigt som man har hörlurar till en telefon på sig verkar opraktiskt. Man ska ju höra vad de säger på TV, liksom. Hm.

    Kör hårt,
    Bellis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: