Om Oscarsgalan 2014

The Greatest Show On Earth, i jämförelse med vilken Big Bang ter sig som en smärre och rätt ointressant händelse, med betydligt färre stjärnor, är över för denna gång. Men till skillnad från Big Bang återkommer Oscars redan nästa år, för att återigen fira filmkonsten.

I år återkom även Ellen DeGeneres som konferencier, sju år efter första gången. Den gången var hon lysande. I år var hon inte helt lyckad – ibland var hon riktigt rolig i sin inledning, men hon var för plump mot enskilda personer på grund av sådant som ålder, och lyckades senare under showen dessutom vara rätt oförskämd mot en av dem som inte vunnit i den kategori där han nominerats, låt oss vara osagt vem. Å andra sidan – hon körde ett skämt som föll platt till marken när hon frågade om folk var hungriga, och sedan på jakande svar sa att hon skulle beställa pizza. Men det vändes i succé när det faktiskt dök upp ett pizzabud och hon började dela ut pizza slices till de församlade filmstjärnorna i publiken, för att en stund senare låta en hatt gå runt för att samla in pengar att betala pizzorna med! Ellen! Oscars!

Scendekoren var surrealistisk och det är väl det man kan säga om den. Särskilt elegant eller snygg var den inte.

Bästa tacktalen kom för bästa dokumentärfilm, där tacktalet sjöngs oerhört känslosamt och proffsigt av en av bakgrundssångerskorna som 20 Feet from Stardom handlar om, och så när Lupita Nyong’o till stående ovantioner vann för bästa kvinnliga biroll, i 12 Years a Slave. Känslosamt och vältaligt, och där började mina tårar trilla, som det ska vara åtminstone en eller ett par gånger under en riktig Oscarsgala!

Cate Blanchett höll det mest förbluffande oförskämda tacktalet i Oscars historia, där hon förolämpade alla i publiken som röstat på henne (två gånger), själva priset, och Sandra Bullock. Man häpnade. Hennes namne utom till stavningen, den riktiga Kate the Great, skulle aldrig ha gjort något liknande. Hepburn, alltså. Som Cate Blanchett dessutom spelade, i Martin Scorseses The Aviator. Beklämmande.

Tyvärr var det i år en total lack of Jack. Som alla vet ska Jack Nicholson sitta i första bänkraden i sina svarta solglasögon och se cool ut och le sitt sardoniska leende, men av någon anledning var han inte på plats i år. Besynnerligt.

Glenn Close som presenterade In Memoriam var magnifik, liksom kvällens trumfäss Sidney Poitier, som tillsammans med Angelina Jolie presenterade kategorin Bästa regi. Sidney rockade. Tungt.

Ellen DeGeneres föreslog under galans gång Meryl Streep att de skulle ta en selfie och twittra ut den, för att se hur många gånger den delades. Ett stort antal andra stjärnor hoppade in och bilden slog världsredkord – den twitterdelades en miljon gånger på en timme! Inte svår att hitta på nätet, med andra ord. Världens för närvarande mest sedda bild.

På det hela taget var årets Oscarsgala något av en berg- och dalbana. Toppar och dalar. Fast jämfört med förra årets, som jag aldrig ens skrev om, där misogynin gick som en röd tråd, var det här en väldigt uppgång.

Jag fascinereades dessutom av E Entertainments eftershow, som jag aldrig tidigare sett, om den funnits tidigare. Vi fick fyra korta parodifilmer, särskilt gjorda för eftershowen, med stora stjärnor som Kevin Spacey, Ben Kingsley, Gary Oldman, och så vidare, plus en makalös intervju med Kevin Spacey där han lysande spontanimiterade Jack Lemmon och Johnny Carson. Plus en ståupp-rutin av konferencieren, som dock bestod av mindre lyckade skämt om årets gala. Men en väldigt mycket bättre eftershow än någon tidigare jag sett – de har enbart bestått av tittar in på efterfesterna, där fulla deltagare skrålintervjuats.

Detta som några anteckningar.

The Greatest Show On Earth är över för denna gång.

Men tillbaka redan nästa år.

Vem kan säga det om Big Bang?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: